W jednym z ostatnich wpisów obiecałam Wam, iż rozwinę temat „zakwaszenia żołądka”, a zatem- startujemy!!! Wyjaśniłam już, że „zakwaszenie żołądka” to coś zupełnie innego, niż „zakwaszenie organizmu”, i o ile tym drugim nie musimy sobie zawracać głowy, to pierwsze pojęcie dotyczy bardzo ważnego elementu, składającego się na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu
Silna kwasowość środowiska żołądka jest swoistą barierą ochronną, ponieważ zabezpiecza nasz organizm przed patogenami, a także gwarantuje właściwe trawienie białek Zdarza się (niestety coraz częściej), że kwasowość naszego żołądka zostaje zaburzona, co może być spowodowane przez m.in:
nieprawidłowe odżywianie oparte na mocno przetworzonej żywności
leki (antybiotyki, inhibitory pompy protonowej)
używki
stres
niektóre zakażenia bakteryjne, np. helicobacter pylori
Niedokwaszony żołądek daje nam przykre objawy takie jak: zgaga, uczucie zalegania pokarmu w żołądku, wzdęcia, biegunki/zaparcia, gazy
Słaba kwasowość żołądka niesie za sobą niebezpieczne dla naszego organizmu skutki, takie jak :
nieprawidłowe trawienie białek, przez co niestrawione treści docierają do dalszych odcinków układu pokarmowego, powodując różnego rodzaju patologie ze strony jelit (np. pasożyty, SIBO, SIFO, zespół jelita drażliwego, stany zapalne, itd.)
niedobory (np. witaminy b12 i żelaza) poprzez upośledzenie wchłaniania
Jak zatem zadbać o właściwą kwasowość żołądka? Oto kilka moich rad:
zadbaj o właściwe odżywianie oparte na nieprzetworzonych produktach
staraj się nie nadużywać (oczywiście w miarę możliwości, jednak niektórzy stosują je, jak przysłowiowe „cukierki”) antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej, leków na zgagę
możesz rozważyć (TYLKO pod okiem specjalisty!!!) suplementację Betainą HCL
dokwaś swój żołądek poprzez np. picie wody z octem jabłkowym- tutaj pragnę kolejny raz zaznaczyć, że jest to ZABRONIONE w przypadku osób borykających się z wrzodami żołądka i dwunastnicy (wtedy najpierw skup się na regeneracji błony śluzowej); jeśli nie masz wrzodów- za pierwszym razem polecam także wykonać to z mniejszą ilością octu, obserwować, czy nie pojawią się bóle żołądkowo-jelitowe, a następnie stopniowo zwiększać ilość octu.Jak sami widzicie- właściwe zakwaszenie żołądka jest wysoce istotne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. A już niebawem- temat SIBO, czyli patologiczny przerost flory jelitowej w jelicie cienkim- mój ukochany temat Mam nadzieję, że troszkę Wam pomogłam w temacie zakwaszenia żołądka Miłego dnia Kochani
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.