Dziś przedstawię Wam mój punkt widzenia na temat tego, czym powinien cechować się dobrze skonstruowany plan żywieniowy. Mam swoje trzy żelazne zasady:
Powinien być maksymalnie odżywczy. Co mam na myśli? A to, że bardzo ważne jest to, aby opierał się na produktach pełnowartościowych, zróżnicowanych, tak, aby pokrywał całkowite zapotrzebowanie na makro i mikroelementy.
Powinien mieć odpowiednio dobraną kalorykę i kompozycję makroskładników, dostosowaną do Twoich potrzeb i celów. Dlaczego to takie ważne? Rozpoczynając kolejne współprace z Podopiecznymi, wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć „przecież jem zdrowe produkty, a wciąż nie chudnę/nie przybieram na wadzę” itd. Musisz zdać sobie sprawę tego, że do uzyskania określonego celu kontrola przede wszystkim dostarczanych do organizmu kalorii, ale też makroskładników ma kluczowe znaczenie!
Plan żywieniowy musi być atrakcyjny dla Podopiecznego i funkcjonalny!!! Przykłady? Jeżeli jesteś zapracowany/a, masz napięty grafik, to możesz mieć problem z spożywaniem 5-6 posiłków dziennie. Dlaczego zatem nie ułożyć planu z rozłożeniem na 4 posiłki? No właśnie Dalej…
Jeśli uwielbiasz produkty węglowodanowe, nie będę usilnie starała się Ciebie przekonywać do diety tłuszczowej- i na odwrót. Jeśli nie lubisz awokado, orzechów, łososia, ……. (tu wpisz, co chcesz), nie będę na siłę zawierała ich w planie żywieniowym. Przecież jest tyle innych produktów, które mogą świetnie zastąpić te nielubiane przez Ciebie
I najważniejsze, co zresztą ciągle powtarzam- TO DIETA MA BYĆ DLA CIEBIE, A NIE TY DLA DIETY Miłego dnia
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.